alleoppskrifter.no

tirsdag 29. november 2011

Buffalo Wings

"Buffalo Wings" har sin opprinnelse i Buffalo i staten New York og har ingenting med bøffel å gjøre. Det er kyllingvinger eller klubber stekt i cayennesaus. Det er mulig å bestille "Buffalo Wings" på flere restauranter i Norge, men smaken er ikke den samme som i USA. Her er en "oppskrift" som gir en tett opptil autentisk smak og som ikke krever særlige ferdigheter når det gjelder å tilberede mat.

Tilberedningen av kyllingvingene kan gjøres på fire måter, fritering, baking i stekeovn, på grillen eller i stekepanne. Jeg har laget "Buffalo Wings" både i stekeovn og frityrgryte, og frityrgryte gir best resultat. Hvor usunn eller sunn mat stekt i frityrgryte er, kan sikkert diskuteres. Jeg bruker en blanding av solsikke- og rapsolje og det er garantert sunnere enn å steke matvarer i Melange som inneholder palmeolje kamuflert under betegnelsen vegetabilsk fett.

Dette er fingermat og da er det viktig å ha en rull tørkepapir på bordet og muligens noen pakker med våtservietter.



Kyllingvingene blandes med sterk chilisaus og serveres med Ranch dressing til å dyppe vingene i.



Kyllingvingene legges på tørkepapir og får renne av seg overflødig olje i 1 - 2 minutter.



Kyllingvingene friteres i en blanding av solsikke- og rapsolje på 180 grader i 8 - 10 minutter. De skal være gyldne og "crispy".



Ingredienser:
rå ukrydrede kyllingvinger
chilisaus
Ranch dressing

Ranch dressing

Ranch dressing er den mest populære dressingen i USA og har vært den mest solgte siden 1992. Her hjemme finnes The Original Ranch® i enkelte velassorterte matbutikker. Den er dog, i følge andre her i huset ikke like god som den jeg blander selv med melk, majones og ferdig krydderblanding fra pose. Utfordringen nå er at jeg har bare en pakke igjen av denne krydderblandingen og da blir alternativet å lage dressingen fra bunnen av.

Ranch dressing består hovedsaklig av kjernemelk og majones blandet med gressløk, dill, persille, salt og pepper. Paprika, sennepspulver, hvitløk og løk er også vanlige ingredienser i denne dressingen. Her støter jeg på et problem, kjernemelk, det finnes ikke i handel i Norge. Kjernemelk kan lages ved å kjerne smør av fløte eller rømme, men hva skal jeg gjøre med alt smøret? I følge Opplysningskontoret for Meieriprodukter kan man benytte skummet kulturmelk som erstatning for kjernemelk og det ble løsningen.

Jeg laget derfor tre forskjellige typer Ranch dressing, to basert på oppskrifter funnet på amerikanske nettsider, samt en blanding melk, majones og den siste pakken med ferdig krydderblanding. De tre forskjellige dressingene ble servert sammen med Buffalo Wings og dressing nr 1 gikk av med seieren.



Ypperlig til salater eller som dip til grillede kyllingvinger (Buffalo Wings).


Ranch dressing I
Ingredienser:
  • 2 dl skummet kulturmelk
  • 1 dl majones
  • 1 ts sitronsaft
  • 1/8 ts paprikapulver
  • 1/4 teskje sennepspulver
  • 1/2 ts salt
  • 1/8 ts sort pepper
  • 1 ss frisk persille, finhakket
  • 1 ts frisk gressløk, finhakket
  • 1 ts frisk dill, finhakket

Ranch dressing II
Ingredienser:
  • 1 dl majones
  • 1 dl lettrømme
  • 1 dl skummet kulturmelk
  • 1 ss hvitløk pulver
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket dill
  • 1 ss tørket gressløk
  • 1 ss tørket persille
  • 2 ss revet parmesanost
  • 1 dash Tabascosaus
  • 1 ss Worcestershiresaus
  • 1 ts hvit pepper, malt

mandag 7. november 2011

Razor Blades

En bekjent av meg hadde nylig vært en tur i USA og spurte meg om jeg hadde hørt om "Razor Blades". Et krydder bestående av utelukkende chilifrø. Det hadde jeg ikke og jeg ble veldig nysgjerrig, men jeg fant dette ingen steder, verken i butikk eller på nettet. Da bestemte jeg meg for å lage det selv og tok vare på frøene hver gang jeg brukte fersk chili og det er ganske ofte.

Dette krydderet er "hot" og må brukes med forsiktighet i små doser, spesielt hvis det er benyttet Habanerofrø.

Razor Blades
"Razor Blades" kan f.eks. brukes som topping på f.eks. pizza eller andre retter hvor det er naturlig med chili.




Når jeg renser chili og tar ut frøene, så legger jeg de til tørk på et stykke tørkepapir i ca. 14 dager. Når de har tørket kan frøene brukes som krydder i en pepperkvern.




Jalapeño (2500-8000 SHU), Rawit (50000-100000 SHU) og Habanero (100000-350000 SHU).



Fem tilfeldig utvalgte chili. I botanisk forstand er chili en frukt, men i matlaging brukes den som en grønnsak. Hvor sterk en chili er måles i scovillegrader eller SHU (Scoville Heat Units). Habanero (i midten på bildet) er den sterkeste ferske chilifrukten jeg har klart å finne i løs vekt i Norge.

lørdag 5. november 2011

Chiligryte med elgkjøtt

Denne viltgryten er ganske annerledes enn det mange er vant til i Norge hvor jeg har kombinert ingredienser fra flere oppskrifter med viltkjøtt funnet på amerikanske matsider som Allrecipes.comCooks.comThe Spice House og Taste Of Home for å nevne noen. Resultatet er en elggryte med chili eller mer korrekt, en chiligryte med elgkjøtt.

I flere av oppskriftene er det relativt mye sukker(!) og jeg har redusert mengden til en spiseskje. Vanligvis brukes en teskje sukker for å dempe den litt bitre smaken tomater har, men jeg synes at en deciliter er i drøyeste laget. Jeg bruker også hele spisskummenfrø i stedet for malt spisskummen. Det gir etter min mening bedre smak.

Chipotlesausen har jeg laget ved å kjøre en boks hermetiske Chipotle til mos i en "blender". Det er mulig å få kjøpt ferdig Chipotlesaus, men den er desverre ikke tilgjengelig overalt. Chipotle er forøvrig rød Jalapeño som er røkt over flere dager og er ypperlig til "Tex-Mex" eller "Southwestern". "Liquid Smoke" er også et alternativ, men jeg foretrekker Chipotle pga smaken. "Liquid Smoke" er mye mer konsentrert og må brukes med forsiktighet.


Chili Fries
Kan for eksempel serveres med friterte båter av mandelpoteter og revet Jarlsbergost eller Cheddar. (Chili Fries)



Øvrige ingredienser has i gryten etter ca. 5 - 7 minutter og får koke på svak varme i 1 til 1,5 time.



Løk, hvitløk og kjøttdeig stekes i matolje i jerngryte på middels varme.



Ingredienser:

  • 500 - 700 g kjøttdeig av vilt, gjerne elg
  • 2 løk, finhakket
  • matolje til steking
  • 1 boks hermetiske tomater m/hvitløk, oregano og basilikum
  • 2 glass Tacosaus
  • 2 ss Chipotlesaus
  • 1 boks kidneybønner, avsilt
  • ½ glass Jalapeño, avsilt
  • 1 ½ ss chilipulver
  • 1 ½ ss paprika
  • 2 ts spisskummenfrø
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ts havsalt
  • ½ ts sort pepper


onsdag 2. november 2011

Enchiladas - frokost

Egg og bacon med tomatbønner er kanskje ikke det mest spennende å servere til frokost og akkurat det er det mulig å gjøre noe med. "Enchiladas" er populært til middag og lørdagskosen. Hvorfor ikke servere "Enchiladas" fylt med bacon, eggerøre og revet ost til frokost? Her er min variant av "Eggs and Bacon Enchiladas".



Serveres med hvite bønner i tomatsaus og et par skiver stekt bacon.



På hver tortilla fordeles 2 spiseskjeer revet ost, en skive stekt bacon og eggerøre. Tortillaene rulles sammen og plasseres i en en smurt ildfast form. 1 - 2 spiseskjeer chilisaus fordeles på tortillaene, revet ost strøs over og det hele gratineres i stekeovnen på 175 grader i ca. 15 minutter.



Egg, øl, chili, havsalt, nykvernet pepper, løkpulver og spisskummen blandes og piskes til en jevn røre. Helles i varm stekepanne med baconfett. Eggerøren stekes i 5 - 7 minutter og røres i av og til etterhvert som den tykner, men den skal imidlertid ikke bli helt gjennomstekt.



Baconskivene stekes på hver side i stekepanne og legges på et stykke tørkepapir. Baconfettet tas vare på til senere bruk.



Ingredienser:
4 hvetetortillaer
8 skiver bacon
4 egg
½ dl lyst øl, gjerne hveteøl
1 rød chili, finhakket
½ ts havsalt
¼ ts pepper
¼ ts løkpulver
¼ ts malt spisskummen
Tacosaus eller Heinz chilisaus
revet ost, Cheddar eller Jarlsberg