alleoppskrifter.no

tirsdag 23. desember 2014

Christmas Cupcakes

Christmas Cupcakes
Jeg har alltid en tradisjon med å lage noe spesielt og nytt til jul. I år blir det blant annet "cupcakes" med mye julesmak. Christmas Cupcakes er en basert på en britisk oppskrift og inneholder Mincemeat og tradisjonelle julekrydder som nellik, kardemomme og ingefær. Mincemeat kan man enten lage selv eller kjøpe ferdig på glass i en velassortert matbutikk. Jeg har i denne oppskriften benyttet lyst muscovadosukker i stedet for vanlig farin. Muscovadosukker er uraffinert og har en lett karamellaktig smak.



Fremgangsmåte


Rør sammen romtemperert smør og sukker til det blir lyst og luftig. Del en vaniljestang i to med en skarp kniv og skrap ut innholdet. Bland vaniljen i smør- og sukkerblandingen.

Tilsett eggene, et om gangen. Sikt hvetemel og bakepulver sammen. Visp det inn gradvis i kakerøren i tre omganger. Rør til slutt inn fruktfyll, krydder og brandy.



Muffinsformer
Fyll muffinsformer 2/3 fulle og sett på rist i stekeovnen på 180 grader i 25 minutter. Avkjøl på rist før påføring av glasur.



Christmas Cupcakes klare for glasur
Lag en glasur av melis og Cointreau eller likør, og ha glasuren på kakene.


Ingredienser


Ingredienser:
  • 115 g smør, romtemperert 
  • 230 g lyst Muscovado-sukker 
  • 2 ts vaniljestang pasta 
  • 230 g hvetemel 
  • 2 ts bakepulver 
  • 3 egg 
  • 140g "Minced meat" 
  • ½ ts blandet krydder (nellik, ingefær, kardemomme)
  • ½ ts muskat, fersk revet 
  • 1 ts brandy

Ingredienser (Glasur):
  • 85 g melis, siktet 
  • 1 ss Cointreau, eller foretrukket likør eller konjakk

Rotmos

Rotmos
Dette er en annerledes og spennende vri på den vanlige kålrabistappen. Ved å mose gulrøtter, persillerot, pastinakk, sellerirot og kålrot sammen med poteter, blir det en ordentlig smaksbombe. Jeg har tatt utgangspunkt i en svensk oppskrift og tilsatt pastinakk, sellerirot og persillerot. Søtpotet og jordskokk kan også tilsettes for å få en ekte rotmos.

Serveres til f.eks. pinnekjøtt, vossakorv, røkt svinekam eller saltet lammelår.

Fremgangsmåte


Skrell potetene og røttene, og skjær alt i terninger. Kok først kålrot, sellerirot og persillerot i en kjele med krydderet, en terning grønnsakbuljong og vann som akkurat dekker, i 10 minutter. Ha i gulrøttene og mer vann om nødvendig. La det koke ytterligere 20 minutter og ha i potetene. Kok til alt er mørt og lar seg mose, 10 - 20 minutter. Sil av vannet og fjern laurbærbladene. Kjør alt i en stavmikser med kviteseidsmør. Ønskes en grovere stappe, bruk da en håndmoser. Smak til med havsalt og nykvernet pepper når mosen er helt ferdig.

Ingredienser


Ingredienser:
  • 1 kålrot (1500 g)
  • 5-6 gulrøtter (500 g)
  • 9 poteter (1000 g)
  • 200 g sellerirot
  • 200 g pastinakk
  • 200 g persillerot
  • vann
  • grønnsaksbuljong
  • 10 hele allehåndekorn
  • 10 hele sorte og hvite pepperkorn
  • 2 laurbærblad
  • 100 g kviteseidsmør