alleoppskrifter.no

lørdag 28. april 2012

Cowboygryte

I boken "Cowboys" i serien kalt "The Old West", utgitt av Time-Life i 1977, fant jeg en rekke autentiske oppskrifter fra kvegdriften i "Ville vesten". "Sonofabitch Stew" kommer jeg neppe til å lage, den inneholder kalvelever, hjerte, hjerne, kalvebrissel, litt kjøtt og "Lousiana hot sauce". Noe for Trondhjems eller Terina kanskje?

"Cowboy Beans" derimot, inneholder ingredienser det er lett å finne i butikken. Jeg har føyd til et par ingredienser som ikke er i originaloppskriften, rød chili og grønn paprika. Ferske Jalapeños hadde jeg ikke tilgjengelig og har brukt syltede i stedet. Min "Cowboygryte" er uansett mer autentisk enn noe annet man kan finne av ferdigmat med fancy navn her på berget.

For ordens skyld, her er originaloppskriften som er ca 150 år gammel og består av følgende:
500 g svineknoke eller salt flesk
500 g pintobønner
2 løk
4 spiseskjeer sukker
2 grønne chili
1 boks tomatpuré




Cowboybønner
Cowboygryte serveres med nykokt svart kaffe.



Løk, paprika, jalapeños, chili, tomatpuré og brunt sukker tilsettes bønnene. Smakes til med havsalt og nykvernet pepper. Dette kokes mørt på svak varme i en til to timer, før kjøttet tilsettes og kokes videre i inntil en time.



Av en røkt svineknoke på halvannen kilo blir det i overkant av en halv kilo kjøtt. Kjøttet kuttes opp i passende biter.



Bønnene skylles og legges i kaldt vann (2 l) over natten med to teskjeer havsalt. Dagen etter helles vannet av bønnene i et dørslag og bønnene tømmes i en jerngryte med avsilt kraft fra svineknoken. Bønnene kokes opp og får småkoke i to timer.



Den røkte svineknoken trekkes sammen med vann, løk, hvitøk og laurbærblad på svak varme over natten.



Ingredienser:
  • 1 røkt svineknoke, kokt
  • 500 g brune bønner
  • 1 stor løk, finhakket
  • 1 grønn paprika, grovskåret
  • 1 glass jalapeños
  • 2 røde chili, finhakket
  • 2 ss brunt sukker
  • 1 liten boks tomatpuré
  • havsalt
  • nykvernet pepper


  • 1 røkt svineknoke
  • 1 gul løk, delt i to
  • 3 fedd hvitløk, delt i to
  • 1 laurbærblad



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar