alleoppskrifter.no

tirsdag 23. september 2014

Hærens betasuppe

Forside - Kokebok for Hæren (UD 13-1)
For en tid tilbake kom jeg over en publikasjon på nettet, Kokebok for Hæren, utgitt i 1952. Den gir et interessant innblikk i Forsvarets meny og ikke minst matvaner for over seksti år siden. Alle oppskriftene gir én porsjon og det er enkelt å beregne for å lage en middag til flere personer.

I første omgang skal jeg prøve noen av suppeoppskriftene i kokeboken og begynner med betasuppe/suppelapskaus for å se om den kan måle seg med dagens standard. I denne oppskriften har jeg fulgt kokeboka til punkt og prikke, og selv om jeg ikke har brukt et fleskestykke, så mener jeg at svineknoke gjør samme nytten.



Kjøttekstrakt i flere varianter;
buljongpulver, terninger og fond.
Flere av oppskriftene inneholder kjøttekstrakt eller buljong. Toro buljong-terninger er etter hva jeg har erfart det produktet som har vært på det norske markedet lengst og da falt valget på den. Det er den opprinnelige smaken jeg er ute etter og den ble ikke så aller verst. Og den smaker enda bedre når den varmes opp igjen dagen etter, men da er den mer som en suppelapskaus.


Hærens betasuppe (suppelapskaus).
Serveres rykende varm.

Fremgangsmåte


Svineknoke kokes med erter og byggryn.
Skyll erter og byggryn og sett de i kaldt vann i hver sin bolle over natten. Sil erter og gryn og kok opp i to liter friskt vann i en stor kjele. Skyll svineknoken i rennende kaldt vann og ha den i kjelen når det koker. Skru ned varmen og la det småkoke under lokk i ca. to timer.



Kjøtt fra urøkt svineknoke skåret i terninger.
Ta opp svineknoken og skjær kjøttet i terninger når det er passe avkjølt.



Finhakket løk, gulrot, kålrot og poteter i terninger.
Ha i grønnsaker, løk og poteter når ertene har begynt å jevne seg. Kok opp og la det koke til de er møre, men fortsatt hele.



Hærens betasuppe.
Tilsett tilslutt kjøttet og buljongterninger eller pulver og smak til med havsalt og nykvernet pepper.

I stedet for flesk eller svineknoke kan man bruke røkt kjøttpølse skåret i biter som tilsettes tilslutt.




Ingredienser


Ingredienser:
  • 2 l vann eller kraft
  • 240 g gule erter
  • 60 g byggryn
  • 1 urøkt svineknoke (1 - 1,2 kg)
  • 1,6 kg poteter, skrelt og skåret i terninger
  • 2 gulrøtter, skåret i terninger
  • 200 g kålrot, skåret i terninger
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 ss buljongpulver eller 1 - 2 terninger kjøttbuljong
  • havsalt
  • pepper

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar