alleoppskrifter.no

fredag 25. november 2016

Kjøkkenutstyr I - "Slow cooker"

Får i kål i "slow cooker".
En "slow cooker" er egentlig en elektrisk gryte, en moderne utvikling av den gamle metoden for matlaging i leirgryte på lav varme. Utviklingen har hovedsakelig funnet sted i Canada og USA, hvor åtte av ti hjem har en eller annen variant av en "slow cooker" og opprinnelsen stammer fra gryteretter basert på bønner i USA på 1970-tallet. Disse har siden blitt utviklet og raffinert til det som på engelsk kalles "slow cooker" eller på norsk, langsomkoker. Og nå har langsomkokeren funnet veien til Norge. En "slow cooker"  består av en elektrisk oppvarmet ytre beholder som varmer opp et indre beholder av et keramisk materiale og et lokk som har to funksjoner, holde på varmen og kondensere dampen til væske.

Jeg har til nå benyttet en keramisk gryte med lokk i kombinasjon med stekeovn på lav varme og det har fungert, men ulempen er da at stekeovnen er opptatt i mange timer.

I sommer gikk jeg til innkjøp av en Crock Pot, ikke den største modellen, men den har vært hyppig i bruk selv om bloggen her ikke bærer mye preg av det. Den har tre innstillinger; "Low", "High" og "Warm". Jeg har stort sett brukt den på "Low" og det innebærer at maten tar nødvendigvis lenger tid før den er ferdig til servering. Tilsyn er ikke nødvendig ved tilberedning av grytestek, lapskaus, ertesuppe, får i kål og så videre. Alle ingredienser has i om morgenen og når man kommer hjem fra jobb på ettermiddagen, er middagen ferdig til servering. Får i kål tar f.eks. seks til åtte timer.

Den kan også brukes til å lage pizza-, pasta- eller bbq-saus og ikke minst bakte bønner i alle mulige varianter. Det følger med et oppskrifthefte, men ellers er nettet en god kilde til nye spennende matretter som er avhengig av lav varme over lang tid for å få den rette smak og ikke minst konsistens.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar