alleoppskrifter.no

torsdag 25. august 2011

Elggryte fra Sørskogen

Høsten nærmer seg og hva er da bedre å servere enn en kraftig elggryte. Etter en regnfull sommer bugner skogen av sopp og kantarellen (skogens gull) er min desiderte favoritt i viltgryte. Ingrediensene i denne elggryten har fremkommet gjennom at jeg har eksperimentert meg frem til den "rette" smaken. Jeg bruker blant annet snøfrisk i stedet for brunost. Bayerøl er også en fast ingrediens når jeg lager gryteretter.

Planen var å tilberede denne gryteretten 'on location', det vil si ute i skogen på stormkjøkken og gassbluss. Regnvær satte imidlertid en stopper for det i denne omgang.

Jeg har denne gangen tatt med drikkeanbefaling og slår et slag for lokalt produsert øl i stedet for vin.Serveres med hjemmelaget potetstappe og rognebærgelé eller nyrørt tyttebærsyltetøy.Anbefalt drikke: Aass Bock (6,5%), Haandbryggeriet Norwegian Wood (6,5%), Haandbryggeriet Dark Force (9%).Grovhakket løk og sjalottløk i passe biter stekes blanke og legges sammen med de stekte kantarellene i kjelen med kjøttet. Pastinakk og sellerirot i små biter stekes møre og havner samme sted. Rømme, snøfrisk og solbærsaft tilsettes kjelen som får koke under lokk på svak varme i ca. en halvtime. Fem minutter før servering legges de hermetiske ertene i kjelen.

Skogens gull!

Kantarellene legges i forvarmet stekepanne og får ligge alene uten å bli rørt i et par minutter. Det er ikke nødvendig å ha vann i kjelen, det er mer enn nok fuktighet i soppen. Kantarellene får ligge og surre til væsken er nesten borte. Når kantarellene er nesten tørre tilsettes litt stekesmør og olivenolje og stekes på sterk varme til de har fått en fin gyllen farge. Må ikke bli sprø!Havsalt, krydder, knuste einerbær, hvitløk, laurbærblad og soyasaus tilsettes kjelen. En flaske øl helles over i kjelen og det hele får koke under lokk på svak varme i 1 - 2 timer.Baconterningene brunes til det er sprøtt i stekepanne og legges over i en kjele. Elgkjøttet brunes i baconfettet, eventuelt med litt stekesmør hvis det blir for lite fett. Kjøttet brunes i tre porsjoner av gangen og legges over i kjelen med baconet.
Ingredienser:

400 g elgkjøtt i terninger
100 g bacon i terninger
3 fedd hvitløk
1 ss frisk timian eller 1 ts tørket
1 ts Jegermix
6 einerbær
1 laurbærblad
3,5 dl Aass bayerøl
1 ss soyasaus
hvit pepper
havsalt

1 løk (gul)
10 sjalottløk
200 g ferske kantareller
100 g sellerirot
100 g pastinakk
1 ss stekesmør

3 dl seterrømme
1 boks Snøfrisk (Rødløk og timian)
1 ts solbærsaft
1 boks hermetiske grønne erter
Einerbær gir en pikant smak i sauser til vilt og viltgryter. Merk at det er kun de modne blå bærene som skal benyttes. Tips: Tyttebærsyltetøy kan gjerne krydres med noen knuste einerbær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar