alleoppskrifter.no

fredag 2. september 2011

Tørking av kantareller

September regnes som den store soppmåneden og første søndag i september arrangeres Soppens dag over hele Norden. Min favorittsopp, kantarellen også kalt Skogens gull, kan plukkes allerede juni om forholdene ligger til rette for det. Kantarell vokser i løv- og barskog over hele landet. For å ha kantareller tilgjengelig ut over hele høsten og vinteren har jeg eksperimentert litt med tørking i stekeovn. Tørking er en gammel måte å konservere mat på og tørket mat kan oppbevares i flere år. Tørket mat veier dessuten svært lite og er kjekt å ha med på tur. En dehydrator står på ønskelisten og de har nå begynt å komme på markedet i Norge, men stekeovnen får gjøre jobben inntil videre bare man følger med litt på temperaturen som ikke må overstige ca. 50 grader.

Kantareller er svært godt egnet for tørking, og evner å beholde både aroma og konsistens ganske bra. Tørkede kantareller kan også males til mel og brukes som krydder i supper eller sauser. Det sies også at enkelte profesjonelle kokker foretrekker tørket kantarell fremfor fersk, pga smaken.

Det er flere måter å tilberede kantareller og mesteparten av smakstoffene i kantarellen er fettløselige, noe som gjør dem godt egnet til å steke i smør, matolje eller fløte​​. Kantareller inneholder også mindre mengder av alkohol- og vannløselige aromaer og det gjør den egnet til oppskrifter med vin eller andre alkoholholdige ingredienser i.En halv kilo ferske kantareller har blitt redusert til 50 gram tørkede kantareller som lagres på glass, mørkt og kjølig til senere bruk.


Skogens gull!

Kantarellene legges på matpapir på et stekebrett og settes i stekeovnen på maks. 50 grader i inntil to døgn. Døren til stekeovnen settes på gløtt med en tresleiv i åpningen. (En dehydrator vil utvilsomt være snillere ift strømforbruk hvis man skal gjøre dette ofte.)

Ingredienser:

1/2 kg ferske kantareller

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar