alleoppskrifter.no

torsdag 27. juli 2017

Bakte bønner - Crock Pot

Bakte bønner i Crock Pot.
Dette er en oppskrift på bakte bønner jeg har eksperimentert med siden jeg publiserte den første for snart tre år siden. Nå har jeg brukt en Crock Pot slow cooker og justert litt på ingrediensene. Det er vanskelig for ikke å si umulig å få bønnene møre med for mye sukker og derfor tilsetter jeg og smaker jeg til med melasse til slutt. Melasse er nå å få kjøpt i helsekost-forretninger, alternativet har vært hos Felleskjøpet, men da i større kvanta enn det jeg har planer om å bruke de nærmeste ti årene.

Denne oppskriften er nærmere opptil Boston Baked Beans enn den forrige, men jeg har brukt brune bønner og ikke hvite, siden førstnevnte er mer tilgjengelig. Jeg har også fornorsket den amerikanske originaloppskriften ved å bruke dramatisk mindre sukkerholdige ingredienser. Ketchupen har jeg byttet ut med en BBQ-saus som gir et hint av røyksmak. Hvilken BBQ-saus man bruker er snakk om smak og behag.

Dette er en basis-oppskrift som det er fullt mulig å tilsette flere ingredienser som f.eks. finhakket chili, Jalapeño eller Cayenne.

Serveres til grillmat, tacos, fyll i burritos eller som lunsj med tortilla chips.

Fremgangsmåte


Brune bønner.
Skyll bønnene i kaldt vann og ha bønnene i en stor bolle og hell på med kaldt vann tilsatt en halv teskje havsalt pr. liter vann. La bønnene bløtlegges i tolv timer eller over natten og vips, en porsjon på 500 gram brune bønner veier plutselig 1040 gram etter å ha ligget i vann over natten. Det blir en solid porsjon.Et lag med bacon i terninger.
Ha halvparten av bacon-terningene i bunnen av gryten.


Et lag med finhakket løk.
Dekk baconet med halvparten av den finhakkede løken.


Et lag med bønner, sennepspulver og BBQ-saus.
Dekk løk og bacon med halvparten av bønnene og strø halvparten av sennepspulveret over. Fordel to spiseskjeer BBQ-saus over.


Bacon, løk og bønner lagvis i to lag krydret med sennep og BBQ-saus.

Gjenta så prosedyren med resten av baconet, løk og bønner lagvis i den rekkefølgen. Resten av sennepspulveret og BBQ-sausen fordeles på toppen og 7 dl kaldt vann fra springen helles over. Strø over en teskje salt og vent med å tilsette eventuelt mer helt til slutt.


Sett på low og la den stå i seks timer.
Sett "kjelen" på low og sett på lokket og la den stå urørt i seks timer. Lokket holder på varmen og lar minimalt med væske fordampe, så det er viktig å ikke la seg friste til å ta av lokket mens det putrer og koker på lav varme.


Etter seks timer.
Etter seks timer er det på tide å sjekke konsistensen på bønnene. Bønnene er ferdige, men kan godt stå to timer til. En del av bønnene vil gå i oppløsning og gjøre sausen tykkere og det er det jeg ønsker.Etter åtte timer er konsistensen riktig.
Etter åtte timer har bønnene og resten fått den rette konsistensen og da er det bare å tilsette to spiseskjeer melasse og smake til med havsalt og nykvernet pepper.

Bønnene kan serveres med en gang, men de smaker absolutt best hvis de får stå kjølig til dagen etter og varmes opp igjen.Ingredienser


Ingredienser:
  • 500 brune bønner
  • 240 g bacon, skåret i terninger
  • 1 løk, finhakket
  • 4 ss bbq-saus
  • 1 ss sennepspulver
  • 2 ss melasse
  • 1 ts havsalt
  • nykvernet pepper

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar