alleoppskrifter.no

søndag 3. mai 2020

Turistproviant (Copycat)

Hjemmelaget turistproviant på brødskiva.

I 2017 stoppet Orkla produksjonen av Trondhjems Turistproviant og siden har denne runde flate boksen forsvunnet fra butikkhyllene. En Facebook-gruppe, «Vi som vil ha Trondhjems Turistproviant tilbake i butikkhyllene» har i skrivende stund 428 medlemmer, men Orkla har foreløpig ingen planer om å gjenoppta produksjonen. Jeg har ofte hatt med meg en boks på langtur i skog og mark og savnet er stort. På nevnte Facebook-gruppe er det mange forslag til alternativer og flere oppskrifter på hvordan man kan lage noe tilsvarende selv. 
Jeg tok utgangspunkt i innholdsfortegnelsen som står på baksiden av boksen; 50% storfekjøtt, 25% fleskekjøtt, 25% erter, salt og krydder. Jeg tenkte at det kunne ikke være så vanskelig å lage en hjemmelaget variant av posteien og gjorde et forsøk. Krydder kan jo være så mye, så mitt førstevalg ble Gastromat. Resultatet ble over all forventning og jeg har allerede fortært en porsjon på tur. Noe nærmere originalen på lukt og smak er det nesten ikke mulig å komme.

Jeg har nå laget to porsjoner, den første ble vakuumert og oppbevares kjøleskapet. I den andre porsjonen endret jeg litt på ingrediensene. Jeg erstattet kjøttdeig med karbonadedeig og økte fra en teskje Gastromat til en spiseskje. Den andre porsjonen ble hermetisert på dertil egnede glass. Jeg har ikke tilsatt noe salt da flere av ingrediensene allerede inneholder salt.

FremgangsmåteLegg 200 gram erter i vann over natten og kok ertene i 1 liter grønnsaksbuljong i 1 time. Belgfrukter som erter og bønner dobler sin vekt etter å ha ligget i vann i 12 timer.Kvern lettsaltet sideflesk grovt i kjøttkvern.Bland kjøttdeig/karbonadedeig, sideflesket, erter, Gastromat og gelatinpulver med en kjøkkenmaskin på lav hastighet i fem minutter.
Fordel blandingen i fire poser for vakuumering. Det blir ca. 400 gram i hver og skal være nok til et måltid for to personer på tur.
Legg posene i vannbad som holder 95 grader og la de ligge der i en time.
Etter en time er turistprovianten ferdig og settes til avkjøling. Når posene er avkjølt bør de vakuumeres på nytt og legges i kjøleskap eller fryser.
Farseblandingen kan også fylles på glass og hermetiseres i vannbad på 95 grader og to timer, eller til det slutter å piple luft ut av glasset. Glassene lagres mørkt og kjølig. Originalen hadde ubegrenset holdbarhet ved lagring fra 0 til 5 grader. Jeg vil anta at hermetisert på glass er holdbarheten betydelig lengre enn i vakuumposer.


Ingredienser


Ingredienser:
  • 800 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 400 g lettsaltet sideflesk, grovt kvernet
  • 200 g gule erter, tørket
  • 1 ss Gastromat krydder
  • 2 ts gelatinpulver

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar