Potjiekos er en rett fra Sør-Afrika og betyr noe sånt som «grytegodt». Retten tilberedes tradisjonelt i jerngryte på kull hvor den får godgjøre seg i flere timer. Jeg ble inspirert av denne videobloggen og tenkte at denne må være ypperlig å tilberede i en CrockPot. Når det gjelder mengden av de forskjellige ingrediensene har jeg eksperimentert meg litt frem og bruker litt mindre kål enn det som fremgår i videoen. Bortsett fra kjøtt, tomater, løk og poteter, er det fritt frem når det gjelder grønnsaker man velger å ha i. Det finnes hundrevis av varianter av Potjiekos og man kan bruke alle typer kjøtt. I denne har jeg brukt lammekjøtt, men det er ingenting i veien for å bruke kylling, oksekjøtt eller oksehaler. Bare husk på at grønnsaker som krever kortest koketid legges øverst, siden alt legges lagvis i gryten uten å blandes før servering. Denne oppskriften rekker til fire porsjoner.
Garam Masala er en indisk krydderblanding som man kan blande selv hvis man ikke finner det i butikken.
Serveres med nybakt grovt brød.
Sett gryten på «low» i 6 timer eller «high» i 4 timer. Smak til med havsalt når retten er ferdig, da kjøttkraften også inneholder salt.
Serveres med nybakt grovt brød.
Fremgangsmåte
Bland kjøttet med krydder til det dekker godt. Det er viktig å ikke være gjerrig med krydderet. Stek først opp løk i tre spiseskjeer nøytral olje til den er blank men ikke brun. Bruk jernpanne eller jerngryte for best resultat. Ha i kjøttet og senk varmen når kjøttet er jevnt brunet, sett på lokk og la det stå å putre i ca. 10 minutter eller den tiden det tar å kutte opp poteter og grønnsaker.
Fremgangsmåten er lik om man bruker en gryte eller «slow cooker». Et laurbærblad legges i sammen med kjøttet. Så har man i resten lagvis i følgende rekkefølge; grovhakkede tomater, finhakket hvitløk, finhakket paprika, poteter i terninger, stangselleri i skiver, gulrøtter i skiver, søtpotet i skiver, aspargesbønner, kjøttkraft og Balsamicoedikk. På topp legges kålblader slik at det dekker alt og holder på fuktigheten.
CrockPot «slow cooker» |
Sett gryten på «low» i 6 timer eller «high» i 4 timer. Smak til med havsalt når retten er ferdig, da kjøttkraften også inneholder salt.
Ingredienser
Grønnsaker |
Ingredienser:
- 600 g lammekjøtt, skåret i terninger
- Garam Masala
- solsikkeolje til steking
- Laurbærblad
- 1 boks hakkede tomater
- 4 fedd hvitløk, finhakket
- 1 løk, finhakket
- 1 rød paprika, finhakket
- 2 middels store kokefaste poteter, skåret i terninger
- 2 stangselleri, skåret i skiver
- 2 gulrøtter, skåret i skiver
- 1 søtpotet, skåret i terninger
- 1 bunt aspargesbønner
- 1 - 2 kålblader
- 5 dl kjøttkraft
- 3 ss Balamicoedikk
- Havsalt
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar