alleoppskrifter.no

mandag 9. april 2012

Hummus

Hummus er en av de eldste matretter med røtter helt tilbake til faraoenes Egypt. I dag er hummus vanlig over hele midtøsten og er mest brukt som pålegg eller som dip til grønnsaker og nachos. Hummus er arabisk og betyr ganske enkelt kikert.

Jeg stiftet bekjentskap med hummus for over tredve år siden i Libanon og Israel. Servert med pitabrød og en kald Almaza eller Maccabee var det en vanlig lunsjrett eller 'apetizer'.


Hummus er relativt enkelt å lage selv og laget av tørkede kikerter som bløtlegges i åtte timer og deretter kokes, smaker absolutt best, men forskjellen er ikke større enn at jeg oftest benytter hermetiske.



Hummus servert på en skive mørkt rugbrød.

Hummus serveres ofte på en flat tallerken sprinklet med litt olivenolje og noen dryss paprika sammen med ferskt pitabrød, men egner seg fortreffelig som pålegg også.



Hummus har en holdbarhet på inntil 3 dager i kjøleskap men kan oppbevares i fryseren inntil en måned. Tilsettes litt olivenolje hvis den er for tørr.



Kikerter, lake, sitronsaft, hvitløk, tahini, spisskummen, salt og olivenolje  sammen til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Blandes i 3-5 minutter inntil den er jevn og glatt.
TIPS: For en mer spicy hummus, legg i en oppskåret rød chili eller en klype Cayennepepper.


Ingredienser - Hummus

Ingredienser (hummus):
  • 2 boks(er) hermetiske kikerter, silt
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ dl lake fra kikertene
  • saften av en sitron
  • 1 ts havsalt
  • ½ ts spisskummen
  • 4 ss tahini
  • 2 ss olivenolje


Tahini bør oppbevares i kjøleskapet i en tett lukket beholder. Holdbar i opptil 3 måneder.



De ristede sesamfrøene has i en foodprosessor og tilsettes olje. Blandes i ca 2 minutter. Konsistensen skal være tykk men rennende. Tilsettes eventuelt mer olje til ønsket konsistens oppnås.



Sesamfrøene ristes en forvarmet ovn på 175 gr i 5-10 minutter. Avkjøles i 20 minutter.


Ingredienser - Tahini

Ingredienser (tahini):
  • 3½ dl sesamfrø
  • 1 dl olivenolje
(Gir ca 3 dl ferdig tahini.)

2 kommentarer: