alleoppskrifter.no

søndag 27. juli 2014

Tomatbønner

Hvite bønner i tomatsaus.
Hvite bønner i tomatsaus er fast følge til engelsk frokost her i huset og en dag tenkte jeg at det må være mulig å lage dette selv, fremfor å varme opp hermetikk. Denne oppskriften er basert på en britisk oppskrift, for det finnes både kanadiske og amerikanske varianter. Sammenliknet med tomatbønner på boks, har disse mer smak av krydder og mindre av sukker.

Dette er en solid porsjon tomatbønner (ca. 6 liter) og det går helt fint å fryse de ned i mindre porsjoner.

Serveres med en full engelsk frokost eller på toast med en klatt smør.

Fremgangsmåte


Bønnene kokes i ca. en time på svak varme.
Skyll bønnene i kaldt vann og ha de i en bolle med 3 liter kaldt vann tilsatt 3 teskjeer havsalt. La bønnene stå i 12 timer eller natten over. Dagen etter, sil bønnene og skyll med kaldt vann. Kok bønnene i 3 liter grønnsaksbuljong tilsatt en halv teskje natron til de er møre, ca. en time.



Tomatsausen kokes på svak varme i 20 minutter.
Fres finhakket løk i 7-8 minutter i en kjele til den er blank, men ikke brun. Ha i finhakket hvitløk og la det surre et par minutter til på middels varme. Ha i tomater, krydder og resten av ingrediensene. Kok opp og la det småkoke på svak varme i ca. 20 minutter. Rør i sausen av og til. Ta kjelen av varmen, og når sausen er avkjølt, kjør på med en stavmikser til det blir til en jevn og glatt saus. Sett kjelen tilbake på ovnen og smak til med salt og pepper.



Hvite bønner i tomatsaus.
Ha bønnene i sausen og kok på svak varme i minst 30 - 45 minutter, eller til bønnene er veldig myke. Bønnene smaker bedre neste dag når de har hatt muligheten til å absorbere smakene bedre, men kan utmerket godt serveres med en gang.


Ingredienser


Ingredienser:
  • 750 g hvite bønner (Haricot)
  • ½ ts natron
  • 2 ss solsikkeolje
  • 1 stor løk, finhakket
  • 2 -3 fedd hvitløk, knust
  • 3 bokser grovhakkede tomater
  • 1 liten boks tomatpuré
  • 2 terninger grønnsaksbuljong
  • 1 ts timian
  • 1 ts rosmarin
  • 1 ts salvie
  • 2 nellikspiker
  • 4 ss Worcestershiresaus
  • 2 ts Tabasco chilisaus
  • 1 dl brunt sukker
  • havsalt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar