alleoppskrifter.no

søndag 4. mai 2014

Asiatisk ribbe

Her i huset spiser vi ikke ribbe bare til jul, men også i påsken blir det tilberedt ribbe. I år ville jeg forsøke å lage ribbe på en annerledes måte, krydret med asiatiske krydder og utradisjonelt tilbehør. Fant to oppskrifter på nettet som jeg kombinerte etter eget forgodtbefinnende. Langtidssteking på lav varme skulle gi et saftig og mørt resultat. Dette er første gang jeg tilbereder ribbe og det var knyttet stor spenning til resultatet av dette eksperimentet. Svoren ble ikke sprø, men kanskje neste gang? Smaken ble annerledes og jeg vil påstå at kinesisk femkrydder er perfekt til ribbe, enten man kjøper krydderet ferdig eller blander det selv.


Asiatisk ribbe.
Serveres med hjemmelaget potetmos, rosenkål, sellerirotpuré, ovnsbakt rødløk og fennikel og varm peanøttsaus. (Peanøttsausen kjøpte jeg ferdig fra "innvandrer-butikken".)


Ingredienser til å marinere ribba.
To dager før servering, bland sammen en marinade av soyasaus, kinesisk femkrydder, hvitløk, honning og risvinseddik.



2 kg tynnribbe i marinade.
Gni marinaden inn i ribba og legg den i en lufttett pose i kjøleskapet i to døgn. Det er en fordel å massere ribba et par ganger i døgnet.

Ingredienser:
  • 2 kg tynnribbe (beregn ca. ½ kg pr. person)
  • 4 ss mørk soyasaus
  • 2 ts kinesisk femkrydder
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss honning
  • 2 ss risvinseddik


Løk, hvitløk, gulrot og stjerneanis i smurt panne.
Forvarm ovnen til 180 grader og finn frem en panne som er stor nok til ribba. Olje panna lett og fordel hakket løk, hvitløk, gulrot, stjerneanis og et laurbærblad i bunnen.

Ingredienser:
  • 2 middels store løk, hakket
  • 2 gulrøtter, hakket
  • 4 fedd kinesisk hvitløk
  • 1 stjerneanis
  • 1 laurbærblad
  • 1 glass tørr hvitvin
  • litt olje til smøring av panne


Marinert ribbe.
Legg ribba med svorsiden ned, tilsett rundt en liter kokende vann. Dekk med aluminiumsfolie og stek i en time på 180 grader.




Ribba snus etter en time.
Ta ut ribba, fjern aluminiumsfolien og snu ribba så den ligger med svorsiden opp på en rist. Vannet/sjyen skal forbli i formen. Hvis ribba er ujevn, legg en tallerken eller sammenkrøllet aluminiumsfolie under for å få en liten forhøyning i midten. Skru ovnen ned til 80 grader, vent med å sette inn ribba til ovnen holder den temperaturen. Stek så i ca. 8 timer på 80 grader. 10 timer er å anbefale om ribba er på 4-6 kg.

Skru så varmen opp til 250 grader, og sett eventuelt på grillelementet om nødvendig. Følg godt med og svoren ikke tar fyr.



Tilbehør



Hjemmelaget potetstappe.
Kok potetene med skallet på i usaltet vann til de blir møre. Hell av kokevannet og skrell dem. Legg dem tilbake i kasserollen, tilsett fløte og melk og la det koke opp. Mos dem sammen med smøret til det blir en jevn potetstappe. Rør inn vårløk, smak til med salt og pepper, og hold varmt.

Ingredienser:

  • 1½ kg mandelpoteter
  • 4 vårløk, hakket
  • 2 dl helmelk
  • 1 dl kremfløte
  • 50 g Kviteseidsmør
  • havsalt og litt nykvernet pepper


Hjemmelaget sellerirotpuré.

Jeg lagde en pure bestående av sellerirot, potet og pære. Skrell og kutt opp i mindre biter. Kok selleri og potet møre, ha så i pære til den også er mør. Ha det over i blenderen til pure, smak til med salt, pepper og smør.

Ingredienser:
  • 350 g sellerirot
  • 1 potet
  • 1 pære
  • havsalt


Rød løk og fennikel med timian.
Ha skiver av fennikel og rød løk i båter i en ildfast form. Dryss over litt timian, olje, havsalt og nykvernet pepper. Dekk med aluminiumsfolie og la formen stå i ovnen på 200 grader i en 20-30 minutter.

Ingredienser:
  • rød løk i båter
  • fennikel i skiver
  • timian
  • olivenolje
  • havsalt og nykvernet pepper


Rosenkål i bambus "steamer".
I Kina har man benyttet bambus "steamer" til å tilberede mat i over 3000 år. Fordelen er at alle vitaminer og mineraler forblir i grønnsakene. Den er ganske enkelt å bruke. Fyll vann i en wokpanne, men ikke så mye at vannet kommer i kontakt med bambus "steameren". Grønnsakene fordeles i "etasjene" på kålblader eller matpapir. Dette er for at den ikke skal bli misfarget og letter rengjøringen. Grønnsaker som trenger lengst koketid legges på nederste hylle og grønnsaker som trenger kortere koketid i den øverste. Kok opp vannet og skru ned varmen slik at det bare småkoker. Sett bambus "steameren" over og grønnsakene er ferdig etter 10 til 15 minutter. "Al dente" og med alle vitaminer og mineraler intakt.

Ingredienser:
  • 40 friske rosenkål
  • 2 ss risvinseddik


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar