alleoppskrifter.no

søndag 11. mai 2014

Aubergine fylt med hakkasteik

For noen år siden var vi på sommerferie på Vestlandet og når vi skulle kjøre hjem over fjellet, måtte vi ha noe mat som raskt kunne tilberedes på stormkjøkkenet på en rasteplass. Jeg fant en "pølse" med Hakkasteik fra Voss. Det er en spesialitet-merketferdigrett fra Voss Kjøttindustri bestående av røkt fårekjøtt, kalvekjøtt og byggryn kokt i kjøttkraft. Opprinnelig er Hakkasteik en kjøttrett som stammer fra Hardanger og er malt kjøtt av svin, kalv og sau, blandet med kokte byggryn. Noen ganger ble det brukt viltkjøtt. Retten har lange tradisjoner i Hardanger der retten ble servert som nattmat i bryllup. Det var den gangen da et bryllup varte i tre dager og Hakkasteik ble servert den andre eller tredje dagen. Det er normalt å bruke både salt kjøtt, røkt kjøtt og ferskt kjøtt i den samme retten. Det er ikke vanskelig å forstå at matretten oppstod fordi man i tideligere tider utnyttet alle matrester og ingenting ble kastet. Det hører forøvrig med til historien at på veien over fjellet var det iskaldt med sludd og nordavind fra alle kanter, så det ble Hakkasteik til kveldsmat når vi kom hjem. Her er er en spennende variant med inspirasjon fra middelhavet:

Aubergine fylt med Hakkasteik, servert med smørdampet nykål og cherry-tomater.

Skyll auberginene i kaldt vann og del de på langs. Skrap ut kjernen med frø, men la det være igjen ca. 1 cm fruktkjøtt. 

Drypp sitronsaft på fruktkjøttet og dryss med salt. Legg auberginene på kjøkkenpapir og la de ligge en halv time. Poenget er at saltet trekker ut bitterstoffene som finnes i aubergine og sitronsaften hindrer fruktkjøttet i å bli brunt.

Varm olivenolje i en stor stekepanne og stek løk og hvitløk til gjennomskinnelig. Ha i Hakkasteik og stek til det meste av fuktigheten har fordampet krydre med timian. Smak til med havsalt og nykvernet pepper.

Skyll av salt og sitronsaft fra auberginene med kaldt vann og plasser halvdelene i en smurt ildfast form og fyll med Hakkasteik. Stek på 200 grader i 30-40 minutter til fyllet bobler og aubergine er møre.

Fem minutter før slutten av steketiden, dryss med ost. La osten til å smelte og få en lett brun skorpe. Serveres umiddelbart.

Ingredienser.

Ingredienser:

  • 450 g Hakkasteik
  • 2 aubergine
  • 1 løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • revet parmesan
  • timian
  • cherrytomater
  • nykål
  • havsalt
  • nykvernet pepper


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar