alleoppskrifter.no

onsdag 13. juli 2011

Cajun krydderblanding

Hvorfor ta bryet med å blande sin egen krydderblanding når det finnes mange ferdige krydderblandinger og marinader å få kjøpt i butikken? Vel, ferdige krydderblandinger inneholder som oftest mer enn bare krydder, konserveringsmidler, smaksforsterkere og antiklumpemidler er noen, populært kalt E-stoffer. Mange ferdige krydderblandinger er også tilpasset norske ganer og har dermed lite med orginalen å gjøre. Andre krydderblandinger kan være vanskelig å oppdrive i Norge og da er det bare en ting å gjøre, å lage sin egen krydderblanding.

Cajun krydderblanding
Cajun matlaging er kjent for sin unike blanding av fransk, afrikansk, spansk og indianske mattradisjoner. Selv om det ikke finnes en bestemt definisjon av Cajun krydder, så er det noen ingredienser som danner en basis i alle Cajun krydderblandinger.

Salt
Salt er inkludert i alle Cajun krydderblandinger og danner hoveddelen av blandingen i volum. Vanlig bordsalt er den vanligste varianten, i motsetning til grovere salter som f.eks. havsalt. Jeg foretrekker kvernet havsalt uten tilsetningsstoffer fordi jeg ikke forstår vitsen med å ha Kaliumferrocyanid (E536) i mat.

Kajennepepper
Kajennepepper bidrar med den karakteristiske røde fargen i en Cajun krydderblanding og er kilden til heten som er felles for alle Cajun krydder.

Paprika
I Cajun matlaging kreves også paprika. I tillegg til smak, bidrar paprika med rødfargen til Cajun krydderet.

Løkpulver
Løkpulver lages ved å "slipe" dehydrert løk gjennom en kvern. Det bidrar med en løksmak til krydderet som ikke er så sterk i forhold til fersk løk. Løkpulver foretrekkes også pga lenger holdbarhet.

Svart og hvit pepper
Både sort og hvit pepper er brukt til å øke omfanget av peppersmaken. Svart pepper er sterkere enn hvit. Hvis man bare har den ene eller den andre er tilgjengelig, er det mulig å lage Cajun krydderblanding med bare én.

Hvitløkspulver
I likhet med løkpulver er det laget av dehydrert hvitløk og brukes til å gi infusjon av hvitløksmak til krydderet.

Tørket basilikum og timian
Basilikum og timian er også vanlig å tilsette krydderblandingen.

Chilipulver
Chilipulver eller knuste flak av tørket chili tilsettes for å øke heten og ekstra farge.Ingredienser:
2 ss kvernet havsalt
2 ss hvitløkspulver
2 ½ ss paprika
1 ss nykvernet sort pepper
1 ss løkpulver
1 ss cayenne
1 ¼ ss tørket oregano
1 ¼ ss tørket timian
½ ss tørket og knust chili

1 kommentar:

  1. Lagd denne mange ganger, knallbra til blackened chicken eller pasta topping krydder

    SvarSlett