På 1970-tallet var det vanlig å steke ihjel tynne hvalskiver, før de ble kokt i brun saus. Resultatet ble kjøtt så tørt og seigt at man måtte ha haitenner for å få det i seg.
Mange har sikkert også minner om en dårlig bismak knyttet til hvalkjøtt, den grusomme transmaken. I moderne hvalfangst er båtene utstyrt med så gode kjøleanlegg, og kjøttet går så raskt til lands for vakumering og innfrysing, at det hvalkjøttet du finner frysedisken i butikken må regnes som ypperste kvalitet. Fargen kan variere på farge fra hval til hval. Noe er nærmest sort på farge, noe rødt, sistnevnte er for øyet, det sorte for smaken. Hvalkjøttets smak kommer best til sin rett når det er rått. I tillegg gjør den ekstreme mørheten hvalkjøttet svært godt egnet til f.eks. Carpaccio, Sushi eller Tartar.
Mitt forhold til hvalkjøtt har siden barndommen vært ganske anstrengt helt til jeg smakte Sashimi av hvalkjøtt på Hummerhuset i Reyjkavik sommeren 2009. Siden da har jeg virkelig fått sansen for denne delikatessen.
NB: God håndhygiene er ekstremt viktig når man håndterer rått kjøtt!
En eske på 800 g hvalkjøtt inneholder hvalkjøtt i porsjonspakker på 100 - 200 g. Passe store til det meste.
Hvaltartar. Hvalbiffen hakkes/kvernes grovt og blandes med kapers og en skvett Teriyakisaus, formes til to flate kaker og legges på skiver av grovt rugbrød. I en fordypning i midten legges eggeplommen i med en til to løkringer rundt. Anrettes med sylteagurk og rødbeter.
Aquavitgravet hvalkjøtt servert med flatbrød.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar