Utgangspunktet for denne oppskriften kommer fra en bok av journalist, historiker og chilientusiast, Francis X Tolbert, en mann som viet mye av livet sitt til denne kruttsterke og smakfulle kjøttgryten. Det begynte tidlig på 60-tallet da Tolbert skrev en artikkel med tittelen "Jakten på den ekte chili". Tolbert arrangerte også verdens første VM i chiligryte og ga i 1972 ut boken "A bowl of red". Denne oppskriften her er basert på North Texas Red.
Til sterkt krydret mat er vin uegnet og jeg vil anbefale kjellerkaldt øl fra Aass eller Haandbryggeriet i Drammen.
Serveres i små boller med revet Cheddarost og tortillachips.
Hesjeøl fra Haandbryggeriet i Drammen |
Anbefalt drikke: Haandbryggeriet Hesjeøl (6,5%).
Gryten krydres med hvitløk, hele spisskumminfrø, koriander, oregano og chilikrydder. Korianderfrøene støtes lett i en morter først. Gryten får putre på svak varme i en times tid og smakes til med havsalt. For å få den tykkere kan gryten tilsettes fint maismel. NB! Ikke Maizena som er maisstivelse.
Chili renset for frø kokes opp og dampes i 10 - 15 minutter under lokk.
Ingredienser:
- Ca. 1 kg bankekjøtt
- baconfett eller matolje
- 2 grønne paprika
- 6 grønne chili
- 6 røde chili
- 2 Habanero chili
- 6 Serano chili
- 6 Thai chili
- 2 fedd hvitløk
- et halvt glass syltede Jalapenos
- 2 Chipotle (hermetiske)
- 1-2 flasker Aass bayerøl
- 1-2 ss maismel
- 1 ss chilikrydder
- 1 ts hel spisskummen
- 1 ts koriander, lett støtt i morter
- 1 ts oregano
- havsalt
Amen!
SvarSlettDette må bli en vannvittig het rett!
SvarSlettJa og Chili com Carne er en het rett. Andre varianter av chili kan selvfølgelig benyttes.
SvarSlett