alleoppskrifter.no

lørdag 15. oktober 2011

Guacamole

Guacmole stammer fra Mexico og ble laget av Aztekererne så tidlig som på 1500-tallet og opprinnelig ble avokadokjøttet most i en morter og blandet med havsalt uten andre ingredienser. Etterhvert som Guacamole har blitt mer og mer populært utenfor Mexico har den blitt tilført flere ingredienser som tomat, løk, chili, koriander og spisskummin. Lime- eller sitronsaft tilsettes også for å forhindre at den blir misfarget og udelikat å se på. Mange, inkludert meg selv, er derfor vant til at Guacamole har en litt syrlig smak. Dersom man ikke bruker lime eller sitron og ikke skal servere den umiddelbart, kan avokadosteinen legges opp i og tas selvfølgelig ut når det er klart for servering. Det er vanskelig å si bastant hva en autentisk Guacamole skal inneholde og ikke, men brukes creme fraiche eller rømme, blir det hva meksikanere kaller Aquamole. Denne inneholder så mye rart at jeg synes det er i drøyeste laget å kalle det Guacamole. Kald ertestuing med avokado- og limesmak?

Guacamole skal etter min mening lages fra bunnen av ferske råvarer og avokado må tilsvare minst over halvparten av alle ingrediensene, målt i vekt. Spisemoden avokado fra Bama er av typen Hass, opprinnelig fra California, og er perfekt til Guacamole. Husk bare på at den bør spises samme dagen som den lages da holdbarheten er svært kort.

Denne oppskriften inneholder over 60% avokado.Avokadokjøttet moses med gaffel, blandes så godt sammen med øvrige ingredienser og serveres med f.eks. tortillachips.Avokado deles i to med kniv, men bruk en skje til å få ut steinen. Forsøk på å fjerne steinen med kniv kan fort føre til et besøk på legevakten.Ingredienser:
2 stk spisemoden avokado
saften av en lime eller til nød 1 ss sitronsaft
1/2 løk, finhakket
1-2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 tomat, finhakket
1-2 grønn Jalapeño chili, finhakket
2 ts malt koriander eller 2 ss friske blader av koriander, finhakket
1/2 ts malt spisskummen
1/2 ts grovt havsalt
nykvernet sort pepper

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar