alleoppskrifter.no

søndag 30. oktober 2011

Spansk ris (arroz)

Spansk ris blir laget ved at ris brunes først med løk og hvitløk i matolje, før den kokes i hønsekraft og tomat. Bruningen i matolje er avgjørende for få en nøtteaktig smak på risen. Det beste er å bruke hjemmelaget hønsekraft, men kyllingfond eller buljongterninger går også bra. Hovedsaken er at risen får absorbere smakstoffene.

Selv om denne måten å tilberede ris på kalles "spansk ris" er denne retten ukjent i Spania. Begrepet "spansk ris" blir heller ikke brukt av meksikanere eller meksikanske matentusiaster, og bruken stammer sannsynligvis fra at språket som snakkes i Mexico er spansk. "Spansk ris" er vanligvis bare referert til som arroz (ris) i Mexico .



Grønne erter tilsettes og blandes inn til slutt når risen er ferdig kokt og får stå i 5 minutter før den er klar for servering.



Hønsekraft, chili, tomatpuré og krydder tilsettes kjelen og får småkoke på svak varme i ca 15 minutter.



Ris, løk og hvitløk surres i stekeolje på middels varme til risen blir gylden. Løken må ikke bli brun.



Ingredienser:
  • 3 dl ris
  • olje til steking
  • 1 løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 chilipepper, finhakket
  • 1 ss tomatpuré, toppet
  • ½ ts spisskummen, malt
  • ½ ts koriander, malt
  • 1 ss persille, finhakket
  • ½ liter hønsekraft
  • 1 boks hermetiske grovhakkede tomater
  • 1 boks hermetiske grønne erter
  • havsalt
  • pepper

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar