alleoppskrifter.no

fredag 8. august 2014

Bakte bønner

Bakte bønner.
Dette er en oppskrift på "Baked beans" eller bakte bønner på norsk. Det vil si at bønnene er bakt i en gryte i stekeovnen, fremfor å bli kokt i en kjele på komfyren. Vi har en spesiell leirgryte, tierra negra™, fra Sør-Amerika og den har stått relativt ubrukt i flere år. Gryten og et fat var en gave til vårt bryllup for over ti år siden. Jeg har brukt den til å lage Chili con Carne rett på komfyren og da er det lett at maten brenner seg fast i bunnen. Det var når jeg fant en oppskrift på "Boston baked beans" at jeg fant en mer fornuftig bruk av denne leirgryten. Min variant av bakte bønner har imidlertid ingenting med Boston å gjøre, annet enn måten å tilberede den på. Ketchup brukes som ingrediens i Sørstatene, men aldri i Boston, og i Canada brukes lønnesirup i stedet for melasse. Jeg har brukt flytende fjell-honning og vanlig brunt sukker. I tillegg bruker jeg alltid bacon som er røkt på tradisjonelt vis og ikke bare sprayet med røyksmak.

Min variant av bakte bønner krever litt planlegging, fordi den tar nesten et døgn å lage, "Low & Slow." Hvis man ikke har en tierra negra™, så går det like bra med en jerngryte eller en stor ildfast form med lokk.

Denne oppskriften gir en solid porsjon og bakte bønner kan fryses ned mindre porsjoner.

Serveres til grillmat eller for eksempel i Tacos.

Fremgangsmåte


Brune bønner.
Skyll bønnene i kaldt vann og ha bønnene i en stor bolle og hell på med kaldt vann tilsatt en halv teskje havsalt pr. liter vann. La bønnene bløtlegges i tolv timer eller over natten.Bacon, løk, brune bønner og tierra negra™.
Ha halvparten av bacon-terningene i bunnen av gryten, dekk med halvparten av løken og halvparten av bønnene. Ha deretter i resten av løken, bønnene og bacon-terningene i den rekkefølgen, lagvis.


Baconskiver på toppen.
Bland honning, brunt sukker, ketchup og sennep med 7 dl kokende vann. Rør om til alt sukkeret er løst opp og hell blandingen over bønnene. Legg noen skiver bacon på toppen og sprinkle med en klype brunt sukker.


 
Bakte bønner etter fire timer i stekeovnen.
Sett på lokket og sett gryten i kald stekeovn og sett termostaten på 120 grader. Leirgryter tåler ikke brå temperaturforandringer, så det er viktig å skru på stekeovnen etter at den er satt inn. Sjekk bønnene etter fire timer om de er møre og hvis de ikke er det, så sett gryten inn i stekeovnen igjen i ytterligere to timer.Bakte bønner etter 8 timer på lav temperatur.
Totalt ble det åtte timer før jeg var fornøyd. Hadde jeg tilsatt en halv teskje natron hadde bønnene blitt ferdige før, men på den andre siden er det viktig at baconet får "smelte" inn i retten på lav temperatur.

Bønnene kan serveres med en gang, men det skjer noe magisk med smaken hvis de får stå kjølig til dagen etter og varmes opp neste dag.
Ingredienser


Ingredienser:
  • 500 brune bønner
  • 240 g bacon, skåret i terninger
  • 8 skiver bacon
  • 1 løk, finhakket
  • 4 ss honning
  • 4 ss brunt sukker
  • 4 ss ketchup
  • 1 ss sennepspulver
  • 1 ts havsalt eller mer etter smak

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar