alleoppskrifter.no

torsdag 7. august 2014

Solbær-chutney

Solbær-chutney.
Jeg lovet å komme tilbake til hva jeg bruker bærene fra solbærbusken i hagen vår, og her er en oppskrift på chutney fra England. Chutney er et syltetøy-lignende tilbehør vanligvis servert til indisk mat. En typisk chutney består av innkokt frukt, vanligvis mango og sukker, krydder og eddik. I India lages chutney av ferske råvarer, med en grønnsak eller frukt som basis. Ved å bruke frukt og bær fra egen hage eller bær plukket i skogen kan chutney være et spennende alternativ til rørte tyttebær og kan dermed brukes til mer enn bare indisk mat. I stedet for vanlig brunt sukker har jeg brukt mørkt muscovado-sukker som har mer smak og jeg har i tillegg brukt store lyse rosiner.

Serveres til viltkjøtt eller kalkun.

Fremgangsmåte


Solbær, eddik, løk, hvitløk, sennep og ingefær.
Ha solbær, eddik, løk, hvitløk, sennep og ingefær i en stor kjele og kok opp. La det koke i ca 10 minutter, eller til løken har blitt myk.



Ta kjelen bort fra varmen og tilsett sukker, havsalt og nykvernet sort pepper og rør godt. Sett kjelen tilbake på komfyren på svak varme og kontroller at alt sukkeret er oppløst. Når sukkeret er helt oppløst, skru opp varmen og la kjelen koke kraftig i ca. 10 minutter.


Steriliserte glass og lokk.
Ha innholdet over i steriliserte glass og sett på lokket mens chutneyen fortsatt er varm.

Denne oppskriften gir 75 cl ferdig chutney.


Ingredienser


Ingredienser:
  • 500 g solbær
  • 500 g mørkt Muscovado-sukker
  • 250 ml rødvinseddik
  • 1 rød løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 125 g rosiner uten sten, grovhakket
  • 2 ts Colman's sennep pulver
  • 2 ts malt ingefær
  • 1 ts salt
  • sort pepper

1 kommentar:

  1. Mette Torill Berntsen3. august 2015 kl. 11:01

    Hei! Dette ser veldig godt ut - har mange rips- og solbærbusker og synes det er spennende å prøve bær til mer enn bare syltetøy og saft! Nå modnes bæra i tur og orden, og denne oppskriften skal jeg prøve!

    SvarSlett