alleoppskrifter.no

onsdag 6. august 2014

Rips-relish

Rips-relish
I hagen har vi både en ripsbusk og en solbærbusk. Det er en utfordring når forbruket av syltetøy og saft er omtrent lik null her i huset. Det er synd å la bærene bli fuglemat og jeg tenkte at det må være mulig å bruke de til noe annet. På BBCs matside fant jeg en oppskrift på rips-relish som jeg ville prøve og som sagt så gjort. Hva solbærene blir brukt til, kommer senere. I originaloppskriften står det at løk og paprika skal brunes på sterk varme. Det vil jeg fraråde å gjøre med olivenolje. Bruk da heller en mer varmebestandig olje som f.eks. raps- eller solsikkeolje. Jeg har brukt olivenolje, men skrur ned varmen til middels. Det blir fort en ekkel bismak når olivenolje blir for varm og dessuten blir den usunn. En annen ingrediens jeg har byttet ut er lyst muscovado-sukker med demerara-sukker.

Serveres til ost, pølser eller kjøttpålegg.

Fremgangsmåte


Løk og paprika stekes på middels varme.
Stek løk og paprika i olivenolje i stekepanne i 5-8 minutter på middels varme til løken er myk og blank. Sett stekepannen til side.



Chili, hvitløk, ingefær, stekt løk og paprika,
sukker, krydder og havsalt.
Ha chili, hvitløk og ingefær i en kjele med halvparten av eddiken. Kok opp og la det småkoke i 2-3 minutter. Ha i stekt løk og paprika, resten av eddiken, sukker, krydder og en teskje salt. La det småkoke på svak varme i ca. fem minutter.



Nyplukket og renset rips has i kjelen.
Ha i renset rips og la det småkoke i ca 5 minutter mer eller til bærene har sprukket, men har fortsatt form og konsistensen er seig.



Varm rips-relish.
Hell blandingen over i varmebestandige steriliserte glass. Sett på lokket mens blandingen fortsatt er varm.

Hermetiseres glassene får de en mye lenger holdbarhet enn de tre ukene i kjøleskap som er nevnt i original-oppskriften.

Denne oppskriften gir ca. 3,5 dl ferdig relish.



Ingredienser


Ingredienser:
  • 200g rips, renset for stilker
  • 2 rød løk, skåret i tynne båter
  • 1 rød paprika, skåret i små biter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 rød chili, finhakket uten frø
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 bit fersk ingefær, finhakket
  • 2 dl rødvinseddik
  • 140 g Demerara-sukker
  • 1 ts kinesisk fem krydder
  • 1 ts havsalt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar